Året uten pappa

Medforfatter: Pernille Høimyr Midjo, miljøterapeut, Kirkens Bymisjon i Drammen

Et helt år uten pappa hjemme er lenge, det er ekstra lenge når man er fem år, og vant til å bygge Lego med pappa på stuegulvet.

illlustrasjonsbilde:Adobestock

Første gang jeg møtte Filip og mammaen hans, hadde han akkurat fylt fem år og viste meg alle de fine presangene han hadde fått til bursdagen sin. Mammaen til Filip hadde bedt inn til bursdagsselskap med de aller nærmeste, men det var en person som manglet rundt bordet. Filip sin pappa.

Moren fortalte meg at Filip ikke fikk sove på kvelden før bursdagen. Han lå og tenkte på pappaen sin, og hvorfor han ikke kunne komme på feiringen. Når man fyller fem år, er bursdag en av de viktigste dagene i livet.

Da Filip sto opp på bursdagen sin, startet han med å lage en stor tegning av seg selv og pappa, som kjørte en bursdagsrakett i verdensrommet! Den hang over sengen hans da jeg kom på besøk. «Se her! Det er pappa og jeg som skal være sammen for bestandig.», fortalte han meg.  

Tilbyr følgetjeneste til fengsel
Jeg besøkte Filip og moren hans for å bli bedre kjent med Filip. Pappaen til Filip hadde gjort noe ulovlig da Filip var yngre, og nå soner han straffen sin i fengsel. Fengslet han soner i ligger langt unna hjemstedet til Filip, og moren hans har ikke førerkort. Det er vanskelig å reise på besøk, derfor har de tatt kontakt med Kirkens Bymisjons avdeling FRI barn og familie, som tilbyr en følgetjeneste for familier i deres situasjon.

Før pappaen til Filip kom i fengsel lekte de mye sammen; med tog bane, bygde Lego og var på lekeplassen. Filip likte godt å sitte på fanget til pappa og lese bok før han skulle legge seg. På kveldene ble han ofte lei seg fordi pappa ikke er hjemme nå. Han fortalte meg at han var redd for at pappa ikke hadde det noe bra i fengslet. «Får pappa mat? Og har pappa leselampe så han får lest i boka si før han skal sove?» Filip tenkte mye på hvordan pappa hadde det.

I forkant av besøket i fengselet, kontaktet jeg barnefaglig ansvarlig i fengselet hvor pappaen til Filip soner, og fortalte at Filip er bekymret for hvordan pappa har det. Da planla vi at Filip skulle få se «rommet» til pappa, og at han skulle få se hvor pappa spiser og jobber, når han skulle på besøk.

Gjensynsglede
På vei til besøk i fengselet, har Filip mange spørsmål og er spent, men veien er lang så han sovner og våkner ikke før vi er fremme. Det er lenge siden han har sett pappaen sin. Gjensynsgleden er til å ta og føle på. Det første pappaen til Filip får overrakt er tegningen som hang over sengen til Filip da jeg traff han første gang – pappa og Filip i verdensrommet, sammen for alltid. Inne i fengslet fikk han se «rommet» til pappa, så han skulle slippe å bekymre seg på kveldene før han sovnet. For pappa hadde både leselampe og hylle til bøkene sine, og det er pappa som hjelper til på kjøkkenet i fengselet så alle får god mat!

Det var så godt å se den lille gutten som sov i bilen på vei hjem, han hadde hatt fine timer sammen med pappaen sin den dagen, og var ikke lenger redd for at pappa ikke hadde det bra.

Mange barn opplever det som en straff når mamma eller pappa må sone.

Det er ikke barnas skyld at foreldrene havner i fengsel. Men mange barn opplever det som en straff når mamma eller pappa må sone. Kirkens Bymisjon jobber blant annet med å få til at barna skal få møte foreldrene sine i fengsel. Det kan være mange grunner til at familien selv strever med å få til besøk i fengselet. Det kan være lang reisevei, kanskje er det ikke buss eller tog som går hele veien. Det kan være dyrt å reise langt, men vi bidrar til at familien ikke trenger å tenke på de praktiske tingene rundt besøket – det gjør vi.  

Følgetjenesten er en gratis tjeneste. Vi henter barnet eller familien hjemme, og kjører til og fra fengselet. Noen familier ønsker at vi skal være med inn i besøkene, mens noen vil vi skal vente utenfor. Dette er forskjellig fra familie til familie, og vi strekker oss langt for hvert enkelt tilfelle. Noen ganger får forelderen som soner permisjon fra fengselet. Da kan vi også hjelpe til med besøk andre steder: https://kirkensbymisjon.no/myrsnipa-samvaerssted/

Barnets beste
Hjemmebesøket hos Filip og mamma er viktig for at Filip skal kjenne seg trygg på meg, som skal følge han og mamma til fengselet. Vi prøver alltid å få til et møte med barnet i forkant av en følgetjeneste, slik at barnet skal ha tillit til oss i følgetjenesten. Vi må også være helt sikre på at besøket er til barnets beste.

Det var rørende å se lille Filip kaste seg i armene til pappa mens han hylte av glede. Å se stoltheten til Filip da pappa roste den flotte tegningen. Selv små barn vil oppleve sorg når forelderen blir borte på grunn av soning, men å få lov til å være en del av gjensynsgleden når de får være sammen igjen, er sterkt og fint. Da føler jeg meg trygg på at vi i teamet har gjort en riktig vurdering for Filip, og alle de andre barna og familiene deres vi hjelper med å besøke forelderen i fengsel.

Les mer om følgetjenesten her:
https://kirkensbymisjon.no/fri-barn-og-familie-drammen/folgetjenesten/