Et stykke norsk brød

«Men, det var jo kun et stykke brød», sa han, da politiet tok frem håndjernet i morgentrafikken på Oslo S.

«Og jeg gjør bare jobben min», tenkte kanskje hun politikonstabelen et sted mellom to travle steg.

foto: Torstein Ihle

Fort, fort! Alle må skynde seg på jobbene sine. Ekte folk! Ekte bra folk! Ekte bra folk med ordentlige jobber, folk som ikke stjeler brød fra butikken på Oslo S.

Tre dager satt han i arresten. Grå vegger. Grå tunge, harde, vegger. En smal benk å sove på. Ikke helt ulik den benken han av og til tar en middagshvil på i Sofienbergparken. En middagshvil fra en flaskepanter-hverdag.

Tre dager satt han der i arresten, med frokost, lunsj og middag – alle de tre dagene. Brød fikk han også, flere ganger. Brød og angst og uro og sinne. Brød og forvirring.

«Du er en fare for landets sikkerhet!» sa de med strenge stemmer.

Ikke ble han mindre forvirra heller når tolken endelig kom for å tolke alt det rare som ble sagt på et språk han ikke eide. Ja, hun tolken som kom for å gi han «all den informasjon han trengte». Hun ga han faktisk det, sa hun, all den informasjon han trengte for å skjønne varselet om utvisning og vedtaket om bortvisning. 

«Du er en fare for landets sikkerhet!» sa de med strenge stemmer.

Eller kanskje var det aldri noen som sa det rett ut – at det var slik de valgte å tolke utlendingsloven §122. Bestemmelsen som sier at EØS-borgere kan utvises av hensyn til offentlig orden eller sikkerhet hvis det «må antas å foreligge personlige forhold som innebærer en virkelig, umiddelbar og tilstrekkelig alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn».

«Signér her» sa de nok bare, mens de pekte med en distansert finger på det hvite arket med den svarte streken.

Han, den kriminelle brødtyven, som helt klart måtte utvises, lurte engstelig på om han skulle signere under eller på streken.

Etter en pinlig, men ganske så kort betenkningstid, signerte han på streken og slapp sånn ut av den trange arresten.

Med angst, uro, sinne og to hvite ark i hånden slapp han endelig ut av arresten. 

Med angst, uro, vedtak om bortvisning og varsel om utvisning. Med varsel om utvisning og med retten til å sende inn en klage. 

Les også dette innlegget om samme tema i Dagbladet.no:

https://www.dagbladet.no/nyheter/tok-klaer-fra-container—ble-utvist-fra-norge/72452802