Kjærlighet er gratis

All-inclusive cruise i Karibien er ikke det samme som at barna får en god sommer med lek og hvile.

Årets sommerferie er rett rundt hjørnet. Sammen med skolesekken skal barna slippe stress med skole, lekser og kjedelige gjøremål.

Jeg savner de bekymringsløse somrene jeg hadde som ung. Det var som om tiden fløt sammen med solen. At det ikke lenger er slik, går helt fint. Man er jo tross alt voksen, på godt og vondt.

I reklamene vi får servert, er ferien helst lokalisert langt hjemmefra. En opplevelsesrik og eksotisk tur, gjerne med flotte strender og spennende mat med et lekkert hotell som base er i vente. Et fristed hvor vi virkelig kan slappe av og nyte. Som alle vet, er dette en illusjon. De færreste har det slik og ferien blir ikke alltid helt slik vi forventer. For hva er egentlig en god sommerferie?

Ferien skal være et pusterom hvor vi slapper av med våre nærmeste. Vi kommer tettere på hverandre og skaper minner sammen. Det er også en god anledning til å snakke med sine barn om hvordan vi egentlig har det, kanskje spesielt hvis vi har ungdommer som er mer ute enn hjemme.

Ungdom jeg møter i min jobb som barneombud, forteller om økt stress og press, og ikke bare i hverdagen. Sosiale medier regnes som en stor del av dette. I tillegg er det et press om å være best: Best på skolen, best på klær, best i fotball. Best på ferier.

Å være ung er ikke alltid lett, men for noen kan det være ekstra vanskelig. Enten det er på grunn av seksuell legning eller familiens økonomi: Å føle seg annerledes, uansett grunn, er ikke lett.

Som barneombud har jeg ansvar for at alle barn i Norge får ivaretatt sine rettigheter. Alle barn har rett til å hvile og rett til en meningsfull fritid. Jeg er bekymret for barna som faller utenfor. De som må bli hjemme i familiens leilighet i ferien – som ikke får et avbrekk fra hverdagen. Heldigvis har vi organisasjoner og andre som tilbyr gode ferieopplevelser til dem som ikke kan få det fra foreldrene.

Barnefattigdommen i Norge øker, og det har den gjort i mange år. Over 100.000 barn i Norge vokser i dag opp i familier med lav inntekt. Det betyr ikke nødvendigvis at de har det dårligere enn andre barn. Men det kan gjøre at de ikke har samme mulighet til å reise til billedskjønne strøk, gyngende palmer, hengekøyer og safarier, som Instagram viser at så mange gjør.

Gjennom mine barn ser jeg hvordan de, for eksempel på Snapchat, kan sjekke hvor alle vennene befinner seg til enhver tid – også i ferien. For barn og unge som ikke skal reise bort, kan det være sårt å sitte igjen med en følelse av at alle andre er på sommerferie i utlandet.

På samme måte som reklamene lager en illusjon om den perfekte ferien, er vi i ferd med å gjøre det samme. Det er ikke bare Snapchat-generasjonen som tar del i kappløpet om å være vellykket. Vi voksne er også med på å lage dette presset. Vi legger bilder ut på Facebook og snakker om kropp, karriere og fine ferier. Vi vet at glansbildene på sosiale medier i stor grad er konstruert. Likevel ser vi noen ganger ut til å glemme at vår oppførsel og våre holdninger påvirker barna.

Allinclusive cruise i Karibien er ikke det samme som at barna får en god sommer med lek og hvile. Å bare reise bort en liten stund, enten det er telttur i skogen, turisthytte på fjellet eller å besøke noen slektninger, kan gi vel så mye opplevelser og hjelpe på relasjonen mellom voksne og barn.

I alt mylderet og press om å kjøpe, forbruke og vise frem er det lett å la seg forlede. Men når alt kommer til alt, er ikke vi mennesker så krevende som reklamene vil ha det til. Vi trenger å være sammen med andre, oppleve vennskap, føle oss trygge og få omsorg og kjærlighet. Og vi må huske at det koster ingenting. Uansett hvor Snapchat viser at vi er i juli.


Foto: Sveinung Arnestad/ barneombudet

Inga Bejer Engh

Barneombud

Barneombud. Jobber for barns rettigheter, og at barn og unges stemmer i Norge skal bli hørt. Utdannet jurist og er tidligere tingretts­dommer og statsadvokat.

Se flere innlegg av Inga Bejer Engh