Kan jeg prate med deg om det vi ikke snakker om?

Chat-vert: «Hei 😊»
Barn: «Hei 😊»
Chat-vert: «Hva har du lyst til å snakke om i dag?»
Barn: «Pappa sitter i fengsel langt unna. Jeg skal besøke han neste helg og gruer meg litt.»
Chat-vert: «Har du besøkt pappa i fengsel før?»
Barn: «Nei, dette er første gang.»
Chat-vert: «Da skjønner jeg at du gruer deg litt. Vil du at jeg forteller deg litt om hvordan det kan være på besøk i et fengsel?»

Kirkens Bymisjon har en nasjonal chat-tjeneste for barn og unge med en mamma eller pappa i fengsel på nettsiden ifengsel.no. Chatten er åpen for samtaler onsdager og fredager fra kl. 15 til 22. På chatten jobber det voksne med lang erfaring i å snakke med barn og unge som har, eller har hatt, en forelder i den situasjonen.

I Norge opplever årlig mellom 6000-9000 barn å få en forelder i fengsel. For barna det gjelder blir hverdagen ganske annerledes. Å kunne sette seg ned bak en skjerm, med hele internettet i mellom oss skaper trygghet for den som tar kontakt. Anonymiteten gjør det lettere å snakke om det som er vanskelig. Bak den andre skjermen sitter vi – sosionomer, sykepleiere, fengselsbetjenter og kriminologer. Trygge voksne som vet noe om hvilke følelser som kan rive i en liten kropp, når en man er glad i blir en del av kriminalstatistikken. Vi vet noe om det fordi vi har fulgt mange barn på besøk i fengsel og fordi vi har snakket med veldig mange barn og unge som opplever det samme. Mange barn og unge opplever at det å ha et familiemedlem i fengsel er knyttet til mye skam og tabu. På chatten ønsker vi å være en motvekt – gjennom kunnskap, avmystifisering og forståelse.

«Du kan snakke med meg om det dere ikke snakker om!»

Det er mange fordommer og vonde følelser knyttet til det å ha en mamma eller pappa i fengsel. Mange snakker ikke om det og barna synes det er vanskelig å spørre – hos mange blir det en «familiehemmelighet», som man heller ikke snakker om innenfor husets fire vegger. På chatten kan barn og unge stille spørsmål om ting de lurer på eller snakke om hvordan de har det. Å heve barns kunnskap om fengsel og straffegjennomføring er en av våre overordnede målsettinger. I tillegg kan det å ha en arena å lufte tanker på å få hjelp til å sette ord på følelsene, avhjelpe og dempe bekymringer barn og ungdommer kan ha. Noen ganger kan bare det å vite hvordan en celle ser ut, hvilke tilbud som er i det aktuelle fengselet og hva slags mat som serveres være med på å gjøre klumpen i magen litt mindre.

«Hva har han gjort?» spurte vennene da Lucas fortalte det. «Vet ikke», svarte Lucas. «Kanskje han har drept noen?» lurte en kompis. «Vet ikke, jeg tror ikke det», svarte Lucas igjen. For han vet faktisk ikke. Og dessuten er det ikke så viktig. Det viktige er at faren sitter i fengsel. Og at han fremdeles er pappaen hans (utdrag fra nettsiden ifengsel.no.)