Hun er sikker på at hun har hiv

Det satt en dame på venterommet. Jeg så med en gang at hun var nervøs. Hun satt med solbrillene på, og det virket som hun prøvde å gjøre seg usynlig. Jeg tok henne med inn på kontoret. Med en gang døra ble lukket, begynner hun å gråte. Sånn skikkelig. Hun unnskyldte seg, sa hun var flau. Jeg sa at jeg ikke var redd for tårer. Etter en stund begynte hun å fortelle. Folk gjør ofte det i jobben min. Åpner seg. Min erfaring er at mange har lyst og behov til å fortelle. Jeg jobber med å forebygge hiv, der en viktig del av arbeidet er å teste for hiv. Ved hjelp av en hurtigtest er det mulig å få vite om du er smittet på bare ett minutt.

Utro uten kondom

Mange av dem som kommer til meg på Aksept for å ta en hurtigtest, har gjort noe seksuelt de skammer seg over. Slik var det også for kvinnen som nå satt overfor meg. Hun forteller at hun var utro mot mannen sin for fem år siden. De hadde ikke brukt kondom, og helt siden da har hun vært sikker på at hun ble smittet av hiv. Jeg spør henne hvorfor hun tror det. Hun forteller om en influensalignende sykdom like etter samleiet, om masse smerter i kroppen, kronisk hodepine. Hun er plaget med magen og har konstant vondt i alle ledd. De siste årene har hun vært sykmeldt. Så redd er hun for å smitte mannen sin, at hun ikke har hatt sex med ham på fem år. Hun går også til psykolog, men akkurat dette har hun ikke klart å fortelle til noen. Før nå. Når jeg spør hvorfor hun ønsker å teste seg akkurat nå, forteller hun at har hun planlagt alt. Hun er nemlig sikker på at mannen vil kaste henne ut når han får vite det. Mannen er på ferie, og hun har pakket alle tingene sine. Nå skal hun bare ta en test for å få beviset. Hun er sikker på at mannen vil kaste henne ut når han får vite det.
Illustrasjon til tekst om hurtigtest hos Aksept.
Kvinnen sier hun er klar for å teste seg, og jeg forklarer hvordan en hurtigtest fungerer. Først tar jeg et stikk i fingeren, der jeg trekker uten dråpe blod. Så blandes blodet med noen kjemikalier, før resultatet blir synlig: En prikk – det er ikke hiv. To prikker – det er hiv. Vi stirrer begge på hurtigtesten mens resultatet dukker opp. Så begynner kvinnen å gråte igjen, like høyt og voldsomt som da hun kom inn. Før hun begynner å le. Med ett ler og gråter hun om hverandre. For på testen er det bare en prikk. Hun har ikke hiv!

Fra hurtigtest til… champagne

Kvinnen forteller at hun ikke har ledd ordentlig på fem år. Vi ler sammen, og vi gråter litt begge to. For dette er jo helt vanvittig! Når jeg ser på henne, kjenner jeg henne nesten ikke igjen. Ansiktet er helt forandret, det er som å se et nytt menneske. Kvinnen som står foran meg sier: «Nå drar jeg hjem. Jeg skal pakke ut alle tingene mine fra koffertene.” Og hun  legger til: “Og så skal jeg søren meg sprette en champagne!»

Thea Indahl Mæhlum

Sykepleier og prosjektleder ved Aksept

Jeg er sykepleier og prosjektleder på Aksept - senter for alle som er berørt av hiv. Hos oss kan du teste deg for hiv og få svaret med en gang. Tilbudet er gratis og du trenger ikke henvisning.

Se flere innlegg av Thea Indahl Mæhlum