Pappa i fengsel: På fem minutter snudde livet.

Tenk deg at du er fem år. Det er tidlig fredag morgen en vinterdag.  Det er fremdeles mørkt, men du kan se lysene som snirkler seg rundt verandagelenderet, lysene du og pappa satte opp sammen for et par dager siden. I senga på den andre siden sover fremdeles  lillesøster.

Plutselig hører du kraftig banking på ytterdøren. En mørk stemme roper: «Lukk opp, det er politi!» Du stivner, blir redd. Lillesøster våkner og begynner å gråte. Du hopper ut av senga. I et lite sekund blir du stående å lure på om du skal trøste lillesøster eller gå ut i gangen. Før du får bestemt deg hører du et brak. Raske skritt. Sinte rop.

Politimenn med geværer

Du hører ikke hva som ropes, men plutselig går døra di opp. Det er mamma. Hun ser så rar ut. Hun har munnen oppe, men det kommer ingen lyd. Du har aldri sett mamma redd før, og hjertet ditt begynner å galoppere. Mamma er hvit i ansiktet. Hun går bort til lillesøster som skriker høyere og høyere. Du hører rop og støy fra gangen.

Så ser du det. Fire politimenn står ute i gangen. De har uniformer og noen store skjold foran seg, og våpen – store, svarte geværer!  Pappa ligger på gulvet. Han roper og skriker, høres sint ut, redd ut. Du vil løpe ut til han, men mamma holder deg igjen.

Plutselig snur pappa seg mot døra til rommet ditt og hans øyne møter dine. Så blir pappa stille, det er som om noen har slått av en bryter. Politiet løfter opp pappa og dytter han ut ytterdøra. Du ser han har håndjern på seg. Han snur, ser en siste gang, han sier ingenting. Men du ser en tåre trille nedover kinnet hans. Det er siste gang du ser pappa i frihet på åtte år.

Denne fortellingen er eksempel på noen av situasjonene vi hører om i vårt arbeid med tiltaket Innsattes barn.

Foreldre i fengsel
Innsattes barn er en del av Myrsnipa samværssted i Kirkens Bymisjon. Myrsnipa  legger til rette for samvær med tilsyn mellom barn og deres foreldre der familien er i en vanskelig livssituasjonen. I Innsattes barn er en av foreldrene i fengsel. Vi tilrettelegger  for trygge og forutsigbare samvær i fengslene eller i våre leiligheter på Nordstrand i Oslo. Vi er også tilstede i andre byer.

Barnets beste
I vårt arbeid er barnets beste alltid det viktigste. Vi  veileder foreldre og andre omsorgspersoner, tilbyr tilsyn og transport til fengslet, samtaler med barn og foreldre og holder pappakurs og mammakurs i fengsler med vekt på økt samværskompetanse.
Både private og offentlige kan kontakte oss, uten henvisning.
Alle tilbudene er gratis for privatpersoner.
Alle er velkommen til en uforpliktende samtale for avklare hva vi kan bidra med for den enkelte.

Om oss