Parkpatrujen Terra Incognita: Om å rette opp ryggen

Klokka slår tolv. Der står de. To arbeidsfolk. To motiverte arbeidsfolk. For de har endelig fått lov til å bevise FAFO-rapporten.

En sabbat underviste han i en av synagogene. Der var det en kvinne som hadde vært plaget av en sykdomsånd i atten år. Hun var helt krumbøyd og kunne ikke rette seg opp. Da Jesus fikk se henne, kalte han henne til seg og sa: «Kvinne, du er løst fra sykdommen din.» Han la hendene på henne, og straks rettet hun seg opp og lovpriste Gud.

Klokka slår tolv. Der står de. To arbeidsfolk. To motiverte arbeidsfolk. For de har endelig fått lov til å bevise FAFO-rapporten. De beviser at folk fra Romania ikke er skurker, men hederlige arbeidsfolk på jakt etter arbeid. Rakrygget møter de kulden i den trondhjemske høsten, væpnet med analoge arbeidsredskaper og nyinnkjøpt regntøy.

Rett ved Vår Frue kirke i Trondheim har vi fått vårt 22-juli minnested. Det er ett kunstverk av de skjeldne, og det er hvitt. Veldig hvitt! Hvit sand og hvit sten. Noen små grønne arealer, og noen gigantiske gamle og løvfallende trær. Som feller mye løv. Svært mye. Arbeidsfolket gyver på, de har halvannen time til å gjøre jobben på. Løvet samles og deponeres i sekker som ikke må bli for tunge. Det pauses ikke. Jobben gjøres. Og det utbetales 200,- norske kroner i lønn. Sannsynligvis dobbelt så mye som en hel dag i tiggerpositur lengre ned i Nordre gate ville gitt. Noen kilo verdighet på kjøpet! Og fryktelig mye mindre enn en vanlig norsk dagslønn ville vært.

Arbeiderne vet lite om kunstnernes ønske om at romfolk skulle forestå vedlikehold, om avtalene mellom Kirkens Bymisjon og Trondheim Bydrift, eller om de politiske føringene bak prosjektet. De får en smak av norsk arbeidsliv gjennom at «Chef» har en kvinnelig sjef, men ellers forsvinner mye i språktåka. De skjønner også at dette ikke er veldedighet, men arbeid. Skikkelig arbeid. Øktene deles ut på mandag, til de som måtte finne veien til kirka da. Gjør du ikke jobben – får du ikke mer jobb. En noe hardhent arbeidslivspraksis på norske arbeidere kanskje – men her synes det å styrke verdigheten rundt ett skikkelig stykke gjort arbeid. Alternativet, tigging, gir ikke mye av det.

Ved oppstarten av dette prosjektet var innledningen ukas bibeltekst. Den skulle leses opp, og det foregikk ikke uten betydelige kvaler. Brennpunkt hadde nettopp vist programmet hvor en tolkning av disse ordene åpenbart ble brukt i Mammons navn. Men med bymisjonske idealer vises en annen sannhet. Det er «lænt» (trøndersk utrykk; morsomt, interessant, fint) å se folk rette opp ryggen etter flere år med tigging!