Når barn som lever med hiv møtes

For mange blir årets høstferie første gang de møter et annet barn med samme hemmelighet.  Her får du et innblikk i hvordan det oppleves.

Instinktivt gjemmer hun medisinene da han kommer inn på rommet.

– Den medisinen tar jeg også! Den er best for den har flere farger!

Jenta er stiv og sjokkert. Ingen skal vite om hemmeligheten. Nå vet han det. Hun ser på meg og smilet mitt forteller henne at det er ok.

For første gang møter to barn hverandre og innser de har samme hemmelighet. Legen, sykepleieren, mamma, helsesøster… De har sagt det alle sammen. «Du må være forsiktig så ingen får vite om medisinen.» «Du må ikke fortelle noen om dette.» «Dette er det bare mamma og du som skal vite.»

Det er høstferie og barna på Kirkens Bymisjon-tilbudet Aksept synger karaoke, danser, er på tur, lager pizza og ser film. Det er slik høstferien er for mange barn. Men barna du nå leser om er også på høsttreffet fordi de har noe til felles. De lever med en sykdom de aldri vil bli kvitt.

For sjette gang vil barn som lever med hiv møte hverandre på høsttreff med lek, moro og litt alvor. Det anslås å være et sted mellom 40 og 50 barn og ungdom under 18 år i Norge som lever med hiv.

For mange er årets høstferie første gang de møter et annet barn med samme hemmelighet. Her snakker barna om den «hemmelige» sykdommen. Lege, sykepleier, sosionom, sexolog og voksne som lever med hiv snakker åpent om hiv. Barna kan spørre om alt de lurer på. Barna lærer også av hverandre. Smarte tips og triks! Det gjør et liv med hiv litt enklere.

Hva sier man til bestevennen som vil vite hvorfor du skal på sykehuset?
– «Jeg sier at jeg ikke får lov å si det.»
– «Når jeg skal på sykehuset sier jeg at jeg skal besøke farmor! Da spør de ikke mer»
– «Det var lurt!»

Alle som er på vellykket hivbehandling er i dag smittefrie. Selv om det ikke er noen fare for at andre barn kan bli smittet gjennom lek, aktivitet, kos og hygge er familiene ofte redde for at barnet skal bli ekskludert og isolert. Derfor velger mange foreldrene i samråd med lege å lære barnet at sykdommen er hemmelig.

Det er ikke alltid viktig å dele med alle, men det er godt å kunne dele med noen.

Vil du vite mer om Aksepts tilbud for barn og ungdom som lever med hiv? 6-9 oktober er det Høsttreff på Aksept. Ta kontakt med oss på telefon 23 12 18 20, mail: [email protected] eller les mer på vår hjemmeside www.aksept.org.