Solen er en kvinne som kommer hver onsdag

Jeg ville fremdeles vært alene i Oslo om jeg ikke hadde tatt imot råd fra en fantastisk helsesøster som forsto vårt behov.

Hvordan ser den norske julenissen ut? Hva skjer egentlig da folk går “ut på tur”, og hvem kan hjelpe meg med å finne ut hvilken kino som er passende for barn å besøke på søndager? Hvor er Teknisk Museum? Er det tivoli i Oslo? Har noen lyst til å være med, eller skal jeg gå alene med barnet mitt? Hva skjer hvis jeg går meg bort og ikke finner veien tilbake?

“Dumme spørsmål”, syntes jeg for noen måneder siden. Men viktige for meg, som er alenemor med en liten gutt, ny i Oslo og litt bekymret. Litt forvirret, men positiv og håpefull. Bakgrunn, nasjonalitet og utdannelse spiller ikke alltid en rolle. Å være ny i et samfunn er rett og slett vanskelig. Spesielt med barn. Uansett hvor gode forholdene er.

Latteren vi hadde ventet på

“Hva hvis vi ser noe morsomt – hvem vil le sammen med oss?” var kanskje det viktigste spørsmålet.

“Det er ikke en barnevakt”, svarte helsesøsteren min da hun ga meg brosjyren. “Det er en frivillig tjeneste. Noen som besøker deg en gang i uken. Prøv. Ring. Ta brosjyren med hjem.”

Kanskje var det fordi jeg mente at gutten min hadde behov for tettere nettverk at jeg fikk meg til at ta telefonen noen måneder senere. Håpefull. Lett bekymret og forvirret, men positiv.

Og svaret kom. Først i form av et kort besøk, og så kom en kvinne. Til huset vårt. På en onsdag. Og med henne kom solen, livet og latteren vi hadde ventet på.

Vår første venn i Oslo.

Ekte vennskap er gratis

Jeg ville fremdeles vært alene i Oslo om jeg ikke hadde tatt imot råd fra en fantastisk helsesøster som forsto vårt behov for et ekte medmenneske som ga av sin egen tid.

Det resulterte i en hjelpende hånd som brakte sola tilbake inn i huset vårt i løpet av de mørkeste timer av året. Hun møtte en liten gutt med stjerneøyne hver onsdag og gav oss latteren tilbake i livet vårt.

Mens man for penger kan kjøpe en barnevakt som kan gi litt alenetid, er ekte vennskap alltid gratis. Det handler mest om å være sammen, om vennskap og varme, latter og lys.

Det er de små tingene i livet som betyr mest.

____________________________________________________________________

Om Home-Start Familiekontakten:

Home-Start Familiekontakten tilbyr hjelp og støtte til familier med små barn. Småbarnsfasen en krevende periode for de fleste. Mange familier opplever også at de har et lite sosialt nettverk. Folk flytter oftere, og mange barn vokser opp med bare én av foreldrene. I en slik situasjon kan en frivillig familiekontakt tilby støtte, veiledning og praktisk hjelp. Tiltaket er et supplement til hjelpen fra det offentlige.

Har du lyst til å bli familiekontakt? Kirkens Bymisjon driver Home-Start Familiekontaken i flere norske byer. Akkurat nå søker vi etter frivillige i Oslo.

Trykk her for å melde din interesse.

____________________________________________________________________

Les også:

Det finnes barn i Norge som vokser opp i skjul. Heldigvis finnes det også personer som bruker fritiden sin til å gi dem gode barndomsminner.

«Line var en sliten alenemor med to små barn og lite nettverk rundt seg. Jeg hadde voksne barn og både tid og energi til overs.»