«De må jo integrere seg»

På hyttetur i Oslofjorden lærte jeg dette: integrering handler ikke først og fremst om å lære språket eller oppføre seg mer «norsk». Det handler om at mennesker får anledning til å møtes.

Kveldssola er lun og varm. Glade barnestemmer og lukten av grill får meg til å smile der jeg vandrer fra kjøkkenet ned mot gressplenen på ferieleiren. I hendene har jeg mer kanel- og kardemommekrydrede kjøttboller til grillen.

Kjøttbollene er laget av to mødre, Fatima og Solveig. Både navn og utseende tilsier at de er ulike. Men fellesskapet rundt kjøkkenbenken har vist at de har så umåtelig mye til felles.

De er kvinner, mødre, bor i samme bydel og har de samme ønskene og bekymringene om sine barns fremtid. Begge er glade for å være en del av ferieleiren og for å bli kjent med andre familier i bydelen.

Eksotisk å være på hyttetur

I fire netter har en stor og mangfoldig gjeng laget mat og campet sammen i sovesaler på en feriekoloni i den vakre Tønsbergfjorden. Den norske sommeren har vist seg fra sin beste side. For mange av deltakerne, som har ikke tradisjon for hyttetur og sommerferie på denne måten, har det vært en stor opplevelse.

På vei til grillen passerer jeg Fatima som sitter og spiser sammen med sin eldste sønn. Mens hun stryker ham over ryggen, sier hun:

– Nå kan du fortelle, når du kommer tilbake på skolen, at vi har vært på hyttetur i sommer!

Mennesker må møtes

«De må jo integrere seg». Denne setningen hører jeg ofte når jeg forteller at jeg jobber i en bydel med mange innvandrere. For dem som sier dette, handler integrering om å lære norsk, forstå det norske systemet og i det hele tatt oppføre seg mer ’norsk’.

Er det én ting jeg lærte av hytteturen i Oslofjorden, så er det dette: for å få til integrering, må mennesker med ulik bakgrunn møtes!

Derfor gleder jeg meg nå når en ny sommertur nærmer seg. Jeg skal bli kjent med nye mennesker og få bidra til flere gode sommerferieminner for store og små. I et fellesskap som jeg er veldig glad for at jeg får mulighet til å være en del av.

Integrering handler om så mye mer enn bare språk. Det har jeg erfart, og det vet jeg at mange andre også vil ha stor glede av å erfare.