Gode råd fra en strandet sjømann

Er du redd for havets utfordringer, finner du knapt en bedre mann å rådføre deg med enn Jamal, stamgjest på en av Kirkens Bymisjon kafeer for mennesker i rus- og gatemiljøene.

– Vet du, jeg gruer meg til å dra!

– Det er ikke noe være redd for, svarer Jamal, stamgjest på kafeen Møtestedet.

Jeg har akkurat fortalt Jamal at jeg skal seile over Nordsjøen og at jeg er redd for å bli sjøsyk. Det er ikke tilfeldig at det er Jamal jeg deler det med. Jamal har vært fisker på Afrikas horn i to tiår. Han kan en ting eller to om havet:

– Før du mønstrer på skuta skal du sette deg ned med havet. Finn deg et sted hvor det bare er dere to. Fortell havet hvem du er og hvor du skal. La havet lære deg å kjenne, forsikre havet at du ikke vil det noe vondt, så vil det ikke gjøre deg vondt heller.
Svelg litt saltvann så havet blir en del av deg, og spytt i havet så du blir en del av det, sier Jamal.

– Og i alle tilfeller: gå til legen din og få medisin mot sjøsyke, humrer han!

Møtestedet er flott sted hvor både gjester og ansatte kan få litt hjelp til å takle hverdagen. Send sms til med kodeord MIDDAG til 2490 for å gi en middag i måneden til en som trenger det.