Gratulerer med den internasjonale romdagen!

I dag markeres den internasjonale romdagen. Det betyr at det er ett år siden statsminister Erna Solberg kom med en offisiell beklagelse til norsk rom for den urett de har vært utsatt for. 

Flagg roma

Statsministeren sa i sin tale blant annet:
«Tiden er høyst moden for et moralsk oppgjør med denne mørke delen av vår historie. Staten må erkjenne sitt ansvar for de feil som ble begått og den urett som norske rom har opplevd.

På vegne av den norske stat vil jeg nå beklage – overfor norske rom:
Jeg beklager den rasistiske ekskluderingspolitikken som ble ført – i tiårene både før og etter andre verdenskrig. Jeg beklager også de fatale følgene denne politikken fikk for norske rom under Holocaust.»

Skal etablere samfunnshus og ressurssenter

Erna Solberg varslet at det vil bli gitt en form for kollektiv oppreisning, men at det vil bli drøftet med norsk rom hvilken form en slik oppreisning skal ha.

I året som har gått fram til den internasjonale romdagen markeres på nytt i dag, har representanter for norsk rom, sammen med Kommunaldepartementet, invitert Kirkens Bymisjon med på et samarbeid for å forberede et samfunnshus/ressurssenter for norsk rom og romkultur i Oslo-området.

Et slikt hus er en sentral del av den oppreisningen som regjeringen annonserte i fjor. Derfor er vi nå i gang med et forprosjekt der representanter for norsk rom, sammen med en prosjektleder fra Kirkens Bymisjon, skal utforske og planlegge hvordan dette huset skal være, både praktisk og innholdsmessig.

Les også: Norske rom skal få kultursenter

Nasjonal minoritet

Rom er en av Norges fem nasjonale minoriteter. Fjorårets beklagelse fra den norske regjering var en viktig anerkjennelse av den urett denne minoriteten har blitt utsatt for.

Fra Kirkens Bymisjons ser vi fram til å delta på markeringen av den internasjonale romdagen i dag. Men enda mer gleder vi oss til å samarbeide med representanter for norsk rom om et samfunnshus/ressurssenter, et hus vi håper kan bli et viktig sted og et stolt uttrykk. Dersom framdriften blir slik planene nå er lagt, vil et slikt hus åpne dørene i løpet av 2017.

Gratulerer med den internasjonale romdagen!