10 lys på kaka

Du har sikkert sett oss med våre vogner og klyper trille rundt i bybildet der vi plukker og feier gatesøppelet. I år er det 10 år siden Jobb 1 ble startet opp i Bodø.

Grunnleggeren var Monica Nilsen, daværende leder av Ny Giv, og den første arbeidslederen var Erling Nilsen; Arbeiderpartimannen med føtter i bystyret og røtter på Ilstad gård.

Det ble starten på et lokalt, lite eventyr. Ikke i den forstand at initiativet ga millioner til grunnleggeren og aksjeeierne. Nei, vi snakker om en investering i menneskelig kapital: Å skaffe betalt dagsarbeid til mennesker, som av forskjellige årsaker, er utenfor det vanlige arbeidslivet.

Raskere, billigere, bedre

Fra en beskjeden start i et trangt, lite kjellerlokale hos Kirkens Bymisjon, som drifter Jobb 1, har Kirkens Bymisjons virksomhet vokst til å omfatte Englefabrikken og Ren By. Nå er alle tre virksomhetene samlet i nye, romslige lokaler i Englebakgården i Dronningens gate: Englefabrikk, utsalg, kontorer og verksted.

De av oss som var med de første årene i Jobb 1 – sjelden mer enn fire stykker på dagsarbeid – husker en energisk og oppfinnsom Erling Nilsen som når det ikke var andre oppdrag, kjørte oss til Ilstad – der vi flyttet potteplanter på gartneriet eller ryddet skog.

Når det var arbeid på oppdrag fra andre, måtte vi gjøre det raskere, billigere og bedre enn mulige konkurrenter. Det er ikke uten grunn at Erling ble kalt «slavedriveren», et tilnavn han levde godt med. Så lenge kundene var fornøyde, og Jungeltelegrafen skaffet nye oppdrag, ville det gi en mulighet for at Jobb 1 ble et permanent arbeidstilbud. Et kommunalt tilskudd på mer enn ett år var også nødvendig. Erling himself fikset det.

Du har sikkert sett oss

I år er det 10 års jubileum, og vi kan vel konkludere med at Jobb 1 er blitt et permanent tilbud i Bodø.

Ren By vokste frem etter en forespørsel fra kommunen og forretningsstanden i sentrum: Hva kunne vi gjøre for å gjøre Bodø til en renere by? En prosjektgruppe i Jobb 1 satte seg ned en formiddag med kaffe, småkaker og entusiastiske ideer. Dette var nytt og spennende!

I dag ser byens befolkning resultatet: Ren By, som er den mest synlige virksomheten i Kirkens Bymisjons arbeid i Bodø. Du har sikkert sett oss med våre vogner og klyper trille rundt i bybildet der vi plukker og feier gatesøppelet. I fjor plukket vi 10 tonn (!) – søppel som ellers ville ha blitt liggende i gatene. Det er som man kan lure på hvordan det så ut her i byen før vi trillende og plukkende gaterenovatører begynte å rydde opp.

Norges reneste by

 

Målet har hele tiden vært å gjøre Bodø til Norges reneste by, deretter verdensherredømme, for å sitere arbeidsleder Selveste Magnus Heieraas. Verdensherredømme kan bli vanskelig med alle konfliktene som nå raser, men det spørs om ikke Bodø allerede er Norges reneste by.

I fjor møtte jeg fire eldre turister på en benk mens jeg plukket søppel, og de sa uoppfordret at det første de la merke til da de kom til Bodø, var at det var så rent her! Og daglig får vi godord fra byens borgere om at vi gjør en god jobb. Det setter vi pris på – vi jobber ikke bare for oss selv, vi jobber for Bodø by.

Interessant jobb

Men det er kostbart å drive vår virksomhet; vi har ikke noe sugerør i en offentlig pengebinge, og uten Gjensidige-stiftelsens tilskudd, måtte vi nok ha parkert vognene for godt. Meningen er at vi skal rulle på egne økonomiske hjul, og da er vi avhengige av våre abonnenter. Takk til de vi har, og velkommen til de vi får!

Til slutt: Det er ingen drittjobb å plukke søppel: tvert i mot er det en interessant jobb! Det ville jeg aldri ha trodd før jeg selv begynte i Ren By. Før det første gjør man en nyttig jobb for bysamfunnet; for det andre lærer man byen å kjenne fra et helt annet perspektiv enn andre: for det tredje er vårt arbeid preventivt i den forstand at den oppvoksende slekt ser at noen plukker opp søppelet de kaster.

Kanskje kan det føre til en bevisstgjøring etter hvert. Jeg tror faktisk det. Det blir mer synlig når man kaster is-papiret i parken i en ren by. Og for oss som er byens gaterenovatører, er det en bonus med jobben at vi får frisk luft og god mosjon.

Vi akter å fortsette vårt gode arbeid i dette jubileumsåret, og kommer også til å by på overraskelser til glede for byens befolkning og tilreisende. Følg med, følg med!

Hurra for deg, og hurra for oss!

Denne bloggteksten er skrevet av John-Bjørnar Netskar.