Jul på akuttovernattingen

Rett før jul kom en kvinne bort til meg på Kirkens Bymisjons akuttovernatting for fattige tilreisende i Gamlebyen kirke. Med et stort smil viste hun meg gavene hun hadde fått til barna sine, julepresanger fra gavmilde mennesker hun hadde møtt i løpet av en kald dag på gata.

– Nå gleder jeg meg til å komme hjem til jul, sa hun.

Kvinnen var en av de heldige som kunne dra hjem til Romania for å være sammen med familien i julen.

Ikke alle kan dra hjem til jul

I en stille julehøytid er det lite penger å tjene i en vinterkald by som nesten er tom for mennesker. Det er derfor stillere enn vanlig også på akuttovernattingen i romjulen. Men fortsatt er det mange som kommer hit for å sove.

– Tusen takk, det er godt å få være inne i natt, sier en av dem, takknemlig for at kirken er åpen.

Det er egentlig en god følelse at vi ikke har full kirke i julen. Det betyr at mange er hjemme hos familie og venner, heller enn på gaten i vårt lille land.

Likevel ønsker vi å gjøre hverdagen litt enklere for de som er igjen. Alle overnattingsgjestene fikk en liten gave på julaften, og vi holder åpent litt lengre om morgenen nå i romjulen.

Og når dørene lukkes på morgenkvisten, er det mulighet for et godt måltid og et pusterom ved Kirkens Bymisjons matservering for fattige tilreisende.

Et nyttårsønske

Alle våre overnattingsgjester bærer med seg håp og ønsker for det nye året. Det har også vi. Vårt største ønske er at også kommunen engasjere seg i situasjonen til våre gjester.

Vi håper det nye byrådet holder hva de lover når de skriver at de vil «øke antall overnattingsplasser og sanitærmuligheter for mennesker som ikke har et sted å bo».

Det hadde vært en skikkelig bra nyttårsgave!