For hver nye julepynt som dukket opp i butikkene, knøyt det seg i magen min

Jeg vil fortelle om hvordan advent og juletiden var for meg da jeg selv var i tungt rusmisbruk og bostedsløs.

Julegate 11.12.205

Hverdagene som narkoman er tøffe nok, men når helligdagene kommer, er det grusomt tungt. Jeg var sprøytenarkoman i 14 år, og i 14 juletider hadde jeg det jævlig. Det var grusomt fordi jeg trengte penger hver dag til friskmelding, jeg trengte mat, jeg trengte tak over hodet for natten – og midt blant alle ruskompisene mine, var jeg ensom…

Av alle helligdagene, var julen den aller jævligste tiden i året. Jeg gruet meg hver gang. Allerede i oktober/november følte jeg angst for juletiden. For hver nye julepynt som dukket opp i butikkene, knøyt det seg i magen min. Den tidlige julepynten i butikkene er for mange koselig å se, men for meg var det en fæl påminnelse om tiden som kommer. For meg skapte det angst for hvordan min julen skulle bli i år.

Førjulstiden er for mange koselig, og for mange et uendelig stress. Stress etter julematen, julepynt og ikke minst gavene. Min familie var klar over min vanskelige livssituasjon og økonomi. De forventet aldri julegave fra meg, og det var en lettelse å ikke måtte kjøpe noe. Likevel satt jeg med en forferdelig dårlig selvfølelse og dårlig samvittighet. Jeg følte meg utenfor samfunnet og uverdig.

Den gode følelsen av å bli invitert

Året var 2012, det var advent og julen nærmet seg med stormskritt. Det var mandag og fast middag hos Kirkens Bymisjon. Jeg satt ved bordet sammen med kjente, vi snakket om julen. Jeg fortalte hvor mye jeg gruet meg og at jeg ønsket å kunne avlyse hele feiringa og avskaffe helligdagene.

En av de frivillige der hørte antakelig hva jeg sa og kom bort til bordet. Det var en hyggelig mann som jeg over tid hadde fått en del hjelp av i form av mat jeg fikk ta med meg «hjem». Han var sympatisk, god og ikke minst alltid positiv og en av humørsprederne på Kirkens Bymisjon.

Han så på meg og sa: «Kine, du er hjertelig velkommen til oss på julaften».

Det var ingen selvfølge for meg at jeg hadde en plass å feire jul og spise julemat. Jeg ble veldig glad for invitasjonen, for jeg hadde ingen anelse hvor jeg skulle være på selve julaften. Jeg følte meg letta. En bekymring mindre. Angsten roet seg ett hakk.

Jeg var faktisk spent!

Så kom julaften! Siden jeg ruset meg en del på den tiden, husker jeg ikke alle detaljene, men jeg husker følelsene og synet som møtte meg da jeg kom. Jeg hadde gjort et forsøk på å være fint kledd, og jeg var faktisk spent!

Jeg husker at det var mange mennesker i rommet da jeg kom inn døren. Flertallet var pyntet i sine fineste antrekk, og bordene var dekorert med julelys og pynt. Det var nydelig julestemning og varm atmosfære. Det var alle slags mennesker i ulike livssituasjoner. Noen kjente jeg bedre enn andre.

I lufta hang en deilig aroma av ribbe og pinnekjøtt, og all slags tilbehør sto på ett koldtbord. Noen frivillige serverte gjestene. Jeg valgte meg en ledig plass og hengte av meg ytterjakken på stolryggen. Folk pratet sammen, og vi hilste hverandre god jul!

Jeg tok tallerkenen og stilte meg i kø, og det tok ikke lang tid før fatet mitt var full av julemat. Det smakte nydelig!

Et godt og varmt alternativ

Julen forbinder man oftest med samling av familie. Og for de rusmisbrukerne som ikke har familie rundt seg, er Kirkens Bymisjon et godt og varmt alternativ. Jobben de gjør for oss vanskeligstilte er uvurderlig! Det hjalp meg julen 2012 og 2013. Og de hjelper mange hvert år.

Uten uselviske mennesker som tilbyr og bruker av sin egen tid for å skape samhold for andre, uten de som stiller opp frivillig og ordner middager for oss, og uten dere som donerer av deres hardt tjente kroner, så ville våre hverdager og helligdager vært enda vanskeligere.

Min andre jul som rusfri

Jeg kom meg til slutt ut av rushelvetet. Jeg har funnet tilbake til min familie og skal feire min andre jul som rusfri. Jeg vil alltid minnes julaften hos Kirkens Bymisjon. Det var et sterkt skinnende lys i en ellers så mørk juletid. Jeg er evig takknemlig for alle som bidrar til at julaften arrangeres hvert år hos dem.

Nå er tiden kommet igjen, adventstiden! Enda går det mange mennesker med en klump i magen og angst for at julen igjen nærmer seg. De trenger gode mennesker og de trenger å bli tatt vare på! Vi kan alle bidra på vårt vis.

Jeg ønsker og håper alle får en god jul!

Gled en som gruer seg til jul! Send sms GLEDE til 2490 og spandér to middager (80,-) på en av våre gjester i rus- og gatemiljøet.

 

Les også: