UDI, nå trenger vi dere på Oslo S!

Slitne, redde og i villrede ankommer nye flyktninger landets største togstasjon hver dag. Hvorfor er ikke UDI til stede med informasjon og veiledning?

Det er sein kveld, og toget fra Gøteborg ankommer Oslo S. Målbevisste passasjerer som vet hvor de skal, strømmer ut av vognene og forsvinner i Oslo-natten.

Mer nølende kommer andre grupper av passasjerer ut av toget, noen med sekker og hoftetaske, andre med store bager. Det er barnefamilier og storfamilier. Det er enslige, unge gutter fra Syria, Afghanistan og Eritrea. I flere uker har de vært på flukt. De har gått på toget i København, Malmø eller Gøteborg. Noen har betalt billetten selv. Andre har møtt på frivillige i disse byene, som ved hjelp av crowdfunding har kjøpt billetter til dem.

Flyktningene er slitne, engstelige, redde for politiet og vet ikke hvem de skal henvende seg til. Heldigvis blir mange møtt av frivillige som tar kontakt, forteller hva de nå må gjøre og følger dem til Politiets Utlendingsenhet via T-bane eller privatbiler. En kveld tok en person imot 70 flyktninger alene og fulgte dem til Tøyen.

Les også: Er klare til å veilede flyktninger som ankommer Oslo S

Hvor er skranken?

Men det er ikke alle kvelder at de frivillige klarer å dekke opp. Da er det ingen som tar imot flyktningene når de kommer.

Og det er da jeg spør: Hvor er skranken med mennesker som ønsker flyktningene velkommen? Som har informasjon på arabisk, tigrinja, dari og pashto med klart budskap om hva som skal skje etter ankomst, hvor de skal registrere seg, hvordan de kommer seg til Tøyen?

Hva hindrer UDI å sette opp en stand på Oslo S, lage informasjonsmateriell, samhandle med de frivillige om å bemanne standen og sørge for en transporttjeneste til Tøyen?

Les også: «De kom gående mot meg i morgensolen på den greske øya: 30 syriske flyktninger, dårlig kledd og tomhendte»

På tide med samarbeid

Det er ingenting som peker i retning av at flyktningestrømmen til Norge vil avta – snarere tvert i mot. Derfor utfordrer jeg herved UDI: Nå har de frivillige gått foran. De tar imot folk på Oslo S og sørger for mat og klær. Nå er det tid for samhandling med de frivillige. Dere kan begynne på Oslo S.

 

Les også:

Dette gjør Kirkens Bymisjon for flyktningene
Ber statsministeren om bidrag til dugnad for flyktningene