For første gang på lang tid møter vi sult i norske gater

Europas nye nød banker på våre dører. Mennesker med liten eller ingen erfaring med å bo på gata ender nettopp der, med improvisert overnatting, lite mat, nesten ikke penger.

———-
Det er sommer. Mange av oss har reiseplaner. Vi reiser bort i glede, for å hvile og søke nye opplevelser. Samtidig ser vi rundt oss folk med helt andre behov og reisegrunner. Fra Europa og andre deler av verden kommer fattige mennesker med bare håp og arbeidslyst i bagasjen.

Det nye Europa har åpnet grensene. De fleste kan fritt reise inn i Norge, men andre rettigheter er det få av. Hvor skal de sove, hvor finnes mat, hvor finnes jobb, hvor er enkle og åpne sanitærmuligheter? Møter de fattige tilreisende en raus og åpen by når de kommer til den norske hovedstaden?

Nei, dessverre. Mange kommer hit med liten kunnskap om det norske samfunnet og liten erfaring med å bo på gata. Likevel ender folk nettopp der. Improvisert overnatting, lite mat, nesten ikke penger. En av våre gatekafeer, der norske rusavhengige har vært hovedgjester, hadde i fjor fattige besøkende fra 70 land. Det er Europas nye nød som nå banker på våre dører. For første gang på lang tid møter vi sult i norske gater.

Tidligere i sommer kunne du på bymisjon.no lese om lange og lite kjente matkøer kun steinkast fra byens handlegater. Mens fattige tilreisende bygger nytt håp, er det vår utfordring å bidra til at de får dekket de mest nødvendige menneskelige behov. At de møter en raus by som våger å romme nøden.

Derfor åpner Kirkens Bymisjon veldig snart gratis matservering i Oslo for tilreisende i helgene, på dager der ingen andre tilbud finnes. Derfor driver vi sammen med Røde Kors akuttovernattingen for fattige tilreisende, som siden 2013 har hatt 60 000 overnattinger i Oslo. Derfor utfordrer vi lokale myndigheter til å gå sammen med oss om å dekke flere behov for mennesker som kommer i fattigdom med håp om å dele noe av vår velstand.

Vil vi dele? Vil vi være et raust samfunn? Vil vi ha en by som tåler forskjellighet, som også kan romme nødens ansikter og uttrykk?

Relaterte innlegg på Kirkens Bymisjons blogg, Bystemmer.no: