Hva ønsker barna våre seg til jul – sånn egentlig?

De gode minnene vi som voksne har fra jula i barndommen, handler sjelden om gaver. Allikevel er det ofte julegavene vi fokuserer på i møte med barna. 

Desember. Mange barn ser fram til denne tiden på året – også på tvers av religiøs og kulturell tilhørighet.

Som voksne påvirker vi barnas fokus. I våre dager er det mye fokus på julegaver og julegaveønsker. Når vi som lærere, tanter, besteforeldre, foreldre og andre voksne til stadighet spør barna hva de ønsker seg til jul, er vi med å øke forventningene.

Men minnene vi som voksne har fra jula i barndommen, handler sjelden om gaver. Selv husker jeg fellesskap, tradisjonelle filmer på tv, maten vi spiste, og den gode stemningen dette gav oss.

Nå er det vi voksne som kan bidra til å endre fokuset hos barna, og skape andre minner og verdier fra julen.

Gjennom mitt arbeid i Kirkens Bymisjon oppfordrer jeg foreldre til å tenke mer på barnas involvering i julefeiringen. Det kan være når vi skal gjøre julevasken, ved skriving av julekort, når vi lager kakene til julaften eller planlegger hvordan vi som familie kan skape fine tradisjoner rundt denne høytiden – sammen.

For hva ønsker barna våre seg til jul – sånn egentlig?

PS: Har du noen fine juletradisjoner sammen med barna i huset, del dem med oss i kommentarfeltet under og la oss inspirere hverandre!

Bystemmer.no er Kirkens Bymisjons blogg. Les også: