Hvorfor lære å strikke når man mangler mat?

Vi samles ikke som tiggere og sosialarbeidere når vi sitter sammen og strikker. Vi samles som mennesker. Mennesker som ønsker å lære noe nytt, mennesker som liker å drikke kaffe sammen, mennesker som ler sammen.

Vi ser en tigger og hjernen vår produserer tanker om den fattige, den kriminelle, den hjelpetrengende, den frekke, den skitne; en som ikke er som meg. Bildet av tiggeren som «den andre» påvirker oss alle.

I prosjekt «Rom for fattige tilreisende» er høsten i full gang. Hos oss møter «de andre» – fattige tilreisende som tigger – opp til varm lunsj, klesvask, helsehjelp, cv-skriving, norskkurs og strikkekurs.

Positive opplevelser styrker

Jeg har mottatt en hel del motforestillinger på at vi holder strikkekurs. Både fra folk flest og de som tigger: hvorfor lære å strikke når en ikke har mat for dagen?

Mitt svar er at strikkekursene selvfølgelig ikke løser Europas fattigdomsproblemer. Men, det vi ser, er at små positive opplevelser i hverdagen kan virke styrkende. Både i øyeblikket og på lengre sikt.

Deltakerne på strikkekurset sier de opplever mestring og at det føles flott å anvende hendene til andre ting enn å samle tomflasker eller holde frem et pappkurs mot forbipasserende på gata.

Utfordrer bildet av «den andre»

For egen del opplever jeg på strikkekurset at jeg helt uten å anstrenge meg kan gi slipp på bildet av «den andre». I den tiden som vi sitter ned sammen og strikker, samles vi ikke som tiggere og sosialarbeidere. Vi samles som mennesker; mennesker som ønsker å lære noe nytt, mennesker som liker å drikke kaffe sammen, mennesker som ler sammen. Det er en særdeles nyttig og viktig opplevelse for meg.

Høstkafé for alle

Førstkommende lørdag fra klokken 13 til 17 arrangerer prosjekt «Rom for fattige tilreisende» Høstkafé. Det blir live musikk, og romkvinner lager og serverer tradisjonell rumensk suppe. Strikkegjengen selger sine produkter, og forfatteren Tore-Jarl Bielenberg signerer og selger boka si «Roma/Sigøynere – i går, i dag i morgen».

For deg som ønsker å utfordre bildene dine av «den andre» er høstkafeen en ypperlig mulighet – rett og slett en møteplass, med rom for alle!

Velkommen til Høstkafé i Herslebsgate 43 lørdag fra klokken 13.00.

Bystemmer.no er Kirkens Bymisjons blogg. Les mer her: