Gode ferieminner

Gode sommeropplevelser for barn fører til gode minner. Det er essensen i Hudøy-idéen i 2014. Enkelt og fint.

Denne uka har jeg fulgt barn til Camp Hudøy, feriekolonien som har eksistert i snart 100 år. Glade barn, spente barn med sommerfugler i magen, noen som holdt far eller mor hardt i hånda før avreise, mens andre sprang leirledere og andre barn i møte med latter og bamseklemmer. Smil og noen tårer, med intens vinking i det bussen satte seg i bevegelse.

Lek og moro

Hudøy er enkle og fine greier. Telefonen legges igjen hjemme, det samme skjer med penger og godteri. Som erstatning kommer lek og moro, bading og krabbefiske, sovesal, måkeskrik og høytlesning. Dessuten kan noen oppleve vepsestikk eller til og med en liten sommerforelskelse, går det rykter om.

De samme historiene fortelles hvert år, for eksempel den om pansergrevlingen som visstnok holder til på øya. I fjor var det noen som er nesten helt sikre på at de så den.
Mange tusen Oslobarn og voksne kan fortelle om sommerminner fra Hudøy. Hver sommer er det omtrent 1300 barn som får oppleve Camp Hudøy, feriekolonien som siden 1991 har vært drevet i samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og Oslo kommune.

Gode minner i bagasjen

Det fortelles at barna i gamle dager ble veid inn og ut av leiroppholdet. Hvis de hadde lagt på seg, var oppholdet vellykket. Men det er lenge siden. Gode opplevelser fører til gode minner. Det er essensen i hudøy-idéen i 2014. Enkelt og fint.

Når så mange barn er innom Hudøy i løpet av sommeren, er det likevel ikke mulig å unngå at noen også får negative erfaringer. Hjemlengsel, sykdom, brennmaneter eller noen som erter, finnes også på Hudøy. Likevel er det min overbevisning at trygge rammer, mer enn nitti års erfaring i kombinasjon med dyktige og omsorgsfulle voksne, fører til at de aller fleste barna reiser hjem igjen med gode minner i bagasjen.

Barnas øy

Hudøy er barnas øy hele sommeren. De voksne som er der, er på jobb for at barna skal ha det bra. Mange ansatte kommer igjen år etter år og forteller at de bare må få med seg sommeren på Hudøy.

De fleste barn har lengre ferie enn foreldrene. Familier har ulik mulighet til dyre reiser og spektakulære opplevelser. Da er det fantastisk at Hudøy finnes! Barn fra alle Oslo-skoler synes det er kult å reise til Hudøy, og prisen på oppholdet varierer ut fra forsørgernes inntekt. Derfor blir barn likere i Hudøy-sommeren enn i de fleste andre ferie-varianter.

Opplevelser i de enkle ting

Sommerferien går nå inn i siste fase for i år. For oss som er foreldre er det fint å bli minnet om at gode opplevelser og sommerminner noen ganger ligger gjemt i enkle ting som å bade sammen eller fiske krabbe, eller i en nesten sann historie om pansergrevlingen. Dessuten glemte jeg visst å nevne at barna sender brev eller postkort mens de er på Hudøy, og at de samtidig synes det er kjempegøy å motta den slags i posten. Mens mobilen ligger hjemme. Og når sendte eller mottok vi egentlig et brev sist?

Les også: