Hvordan kan man drikke når barna er med?

Hva skjedde med den snille pappaen eller den interesserte mammaen? Vi forsvinner som voksne når vi drikker mer enn bittelitt.

Illustrasjon: Helene Lykke Falstad
Illustrasjon: Helene Lykke Falstad

Bølgeskvulp og stekende sol. Spennende smaker og annerledes lukter. Fri fire uker sammenhengende! Nå skal vi slippe skuldrene og leve det gode liv. Sjekke inn, forsinket
avgang, boarding, men neida, utsatt avgang i 90 minutter.

Allerede her kjenner far og mor behov for en styrkedrikk. Og klokken er 7.35 på en tirsdag. Treåringen vil helst sove og brøler når han endelig har sovnet, og det blir tid for «boarding». Niåringen sitter begravd i nettbrettet med spill og film. Stemningen stiger, og det gjør både promillen og snart flyet.

Hva er feil med dette bildet?

«Her bli det liv – rairai»

For mange voksne er tanken på ferie nært knyttet til alkoholbruk. Kos og hygge, ligge lenge om morgenen, slå ut håret. «Her bli det liv – rairai» . Alkoholbruken har få klasseskiller. Vi drikker «alle». Når vi reiser til fremmede land er tilgjengeligheten
til alkohol stor, det er vin og sprit i butikk og det krever mer enn alminnelig viljestyrke for å styre klar av hyllemetrene med alkohol for folk som drikker «vanlig». Det må være ekstremt krevende for folk som har et avhengighetsforhold til alkohol eller drikker på skadelige måter.

Når vi drar på ferie med familien kan man gjerne tenke: det meste som er avslappende og gøy for oss voksne, kan kjennes usikkert, kjedelig og noen ganger direkte skremmende for barna. Mor gleder seg vanvittig til å ligge ved bassenget. For mindre barn finnes det knapt noe kjedeligere. Når mor tar en drink og ikke orker å følge på oppdagelsesferd etter firfirsler, blir hun enda merkeligere og fjern for barnet.

Hvordan kan man drikke når barna er med?

Så hvordan kan man drikke når barna er med? Denne spørsmålsstillingen er vi mange som bakser med. Og den forteller med tydelighet at drikke er noe vi vil. Og er vi bittelitt ærlige med oss selv, så vil vi gjerne drikke litt mer når vi først har åpnet en flaske? Og drikker vi litt mer så er ikke barna de som passer best inn, rett og slett.

Hvis du velger å drikke med barn på ferie er det lurt å fortelle at du vet at du kan bli litt oppstemt eller litt trøtt. Barnet ditt vil sannsynligvis si «jeg vet». Er du en som kan bli høylydt og sint, så bør du ikke drikke med barna dine i nærheten. Sinte og utagerende foreldre er flaut og kan trigge angst og skape traumer for barna som varer langt ut i voksenlivet. De siste årene har dette vært i fokus i aviser og medier – det går meldinger til barnevernet fra Costa del Sol eller Thailand.

La oss prøve et barneperspektiv. Vi kan gjerne ta fatt der voksne sier: «Ferie i fremmed land er topp». Der er det allerede lagt i bunnen noen forventninger om hva som et «topp». For barn kan flyreisen i seg selv, det å ha stått sprøtt tidlig opp om morgenen være merkelig og utrygt. Å våkne i et fremmed rom, mens far og mor sukker i senga, den eneste kosebamsen som ble med hjemmefra er den grå, mens yndlingsbamsen ligger igjen hjemme under senga, og det blir så leit akkurat denne første morgenen på ferieturen. Barnet husker at pappa har lovet masse gøy de skal finne på, og nå vil han bare sove. Det er noe annet enn om far eller mor spretter opp i godt humør, klar for å utforske hagen rundt leiligheten, peke etter store fargerike sommerfugler, eller å gå og kjøpe annerledes juice enn vi har hjemme.

Drikkingens idè er frisluppen

Nå tenker noen: «Hun er helt på jordet, dette handler ikke om meg.» Jeg vil gjerne utfordre en runde til. Drikkingens idè er vanskelig å kombinere med godt samvær med barn. Drikkingens idè er frisluppen. Barnslig voksen og løs i formen, vi vil slippe kontroll og slenge litt ekstra med kjeften. Vi ler med bredere munn og volumet i stemmen stiger. Ok, la gå da, det ene glasset til maten, det skaper sjelden noe ekstra trøbbel.

Flere organisasjoner sier tydelig «ikke drikk med barn tilstede» mens andre, så som «Av og til uten alkohol» sier tydelig og mer pragmatisk: La helst alkoholen stå, men om du vet at du kommer til å drikke så tenk over og planlegg hvor mye og hvordan.

Snakk med barna!

Det er enda bedre å ta nok et skritt: snakk med barna. Spør så de tør å svare direkte. Kan hende blir vi overrasket. Jeg har ikke hørt om barn som liker at mor og far drikker. Hvis du uansett hva barna sier har tenkt å drikke så er det bedre å si: I kveld kommer jeg til å drikke tre glass øl. Men ikke flere. Da holder du det du har lovet. Vær trygg på at barn merker at du tar mer. Og de merker hvor stor plass lysten på alkohol tar, og de merker at det tar fokus bort fra relasjonen mellom dere. Det er det verste for barn. Hva skjedde med den snille pappaen eller den interesserte mammaen? Vi forsvinner som voksne når vi drikker mer enn bittelitt.

Alkohol er et deilig rusmiddel som gjør oss litt mer til de vi ønsker å være for en liten
stund. De redde blir tryggere, de stressa roligere og de stille litt mer pratsomme.
Det er det som gjør alkohol til et så fantastisk rusmiddel – det hjelper på alt.
Disse endringene merker barna før du aner at det skjer en forandring med deg
selv.

 

Mest leste blogginnlegg på bystemmer nå: