Samholdets magiske kraft

«If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together».

hovden2014

Vi er fantastisk gode på sykler i Kirkens Bymisjon, og har sykkelverksteder i flere byer.
Sykkelverkstedet i Kristiansand er noe av det vi er mest kjent for på Sørlandet. Målet der er å skape et godt miljø for mennesker som trenger å få mot og erfaring til å stå i en arbeidsrelasjon. En gjeng fra sykkelverkstedet, som alle har rusbakgrunn, trener sammen hvert år med et felles hårete mål: å sykle monsterdistansen fra Kristiansand til Hovden. 210 kilometer krydret med bratte stigninger.

Det glade vanvidd

Det er årets blodslit for bedriftsledere og næringstopper, en bragd fremadstormende karrierejegere gjerne putter på CV-en. For deltakerne fra Kirkens Bymisjon, som alle har rusbakgrunn, er Hovdenturen det glade vanvidd. Men det funker, det funker som bare det hvert eneste år, av den enkle grunn at gjengen jobber sammen mot felles mål. Vi i Kirkens Bymisjon har nesten sluttet å la oss overraske. Ikke misforstå, vi er like stolte hvert år, men nå våger vi også å stole på erfaringene av hvor langt samhold og fellesskap kan bringe oss.

Lørdag 24. mai stilte gjengen på bildet til start for Kirkens Bymisjon. Alle sitter igjen med positive rusfrie historier. Slik vi alle trenger gode historier å fortelle om oss selv. For å ha det bra – for å våge å slippe inn all den støtten og oppmuntringen som finnes i de relasjonene vi er viklet inn i. Flere på laget har kjent på skammen som følger av bare å ha negative historier; fortellinger om rus, relasjonsbrudd og nederlag. Alle har vi vanskelige historier om oss selv, men med langvarig ruserfaring kan dette ta overhånd. De kan være totalt dominerende for omgivelsene og eget selvbilde. Men ingen er bare det du ser! Vi har alle mangfoldet i oss. Og med rusfrie erfaringer bygger vi hverandre opp med positive historier om oss selv.

Go together

Da gjengen syklet av gårde 05:03 lørdag morgen, fulle av adrenalin og pågangsmot, var det en person som nok en gang skulket vårens vakreste eventyr. Det har blitt en skamplett, hvordan undertegnede år etter år lurer seg unna med mer eller mindre oppfinnsomme bortforklaringer. Og hvert år må jeg slukøret innse at langt eldre og langt sprekere folk soler seg opp bakkene til Hovden. I år syklet også daglig leder Øystein Reinhardtsen. Han har følgende visdomsord: «If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together». Ordtaket sier mye klokt om både sykling og livet.

Heldigvis har vi alle muligheten til å planlegge en ny fremtid. Det gjelder i de vanskeligste spørsmålene i livene våre, det gjelder i kampen mot rus og avhengighet, men det gjelder også i mindre ting, som sportslige nederlag. Det er derfor jeg, inspirert av bymisjonsgjengen, nå spør om drahjelp for å komme meg opp til Hovden neste år. Det blir en heisatur for en utrent småbarnsfar med ennå ukjent makspuls, men likevel gir jeg følgende løfte:

For hver «like» dere gir den fantastiske og inspirerende sykkelgjengen som fullførte i helgen, lover jeg å sykle 500 meter av rittet neste år. Det blir nok ingen solskinnshistorie, men opp skal jeg. For det er kraft i samholdets grensesprengende håp!

Les også: