Spesiell på en passe spesiell måte

Nylig snakket jeg med 16 åringen Thea om press, forventninger og krav.  Budskapet hennes var klart; den som ikke lever opp til visse standarder, blir stengt ute. Men Thea har en plan.

«PFK» kaller Thea dette vesenet, en sleip type som hun introduserte meg for forleden. Det viste seg å være en gammel bekjent. PFK var en forkortelse for Press, Forventninger & Krav.

PFK hvisker til henne; det er lurt at du blir mest mulig lik de andre. Og PFK kommer med løfter: ”Hvis du gjør som jeg sier, venter et godt liv”. Budskapet er klart: den som ikke lever opp til visse standarder, blir stengt ute.

Takler ikke presset

– Jeg trodde alt ville bli annerledes, sier Thea.
Hun kom inn på den skolen hun ønsket. Så fram til å treffe folk fra hele byen som turde å være seg selv. Nå sitter hun hos oss på Robust.
– Hvilke sider av deg selv er det du vil at de andre skal se, spør jeg.
– At jeg tenker på andre, er omsorgsfull, en som stiller opp, som ikke stikker seg ut og hevder seg selv. Jeg har også mange meninger, svarer Thea.
– Ville det vært fint om noen ønsket å høre hva du mener, spør jeg. Det blir stille. Thea er berørt når hun svarer. Tårene triller.
– Ja, men det virker ikke sånn. Jeg takler ikke presset om at man skal måtte markere seg hele tiden, sier Thea.
– Hvordan har du kommet fram til alt dette, spør jeg.
Vi snakker om hennes viktige erfaringer – og hva hun har lært av dem. Vi fokuserer på de gode historiene. Der Thea har følt at hun kan være seg selv sammen med venner, bekjente og familie. Og historier der hun har latt andre få vise seg fram på samme måte.

PFK herjer med stadig flere barn og unge

Robust, Kirkens Bymisjons samtaletilbud for barn og unge, ser vi hvordan Press, Forventninger & Krav herjer med stadig flere barn og unge. PFK opererer i alle miljøer, i alle sosiale lag, blant norsk og utenlandsk ungdom, blant gutter og jenter. Det sprenger seg vei helt ned i barneskolen.
På Robust, legger vi til rette for at barn og unge kan få fortelle gode historier, slik Thea fikk mulighet til. Det er en måte å bygge en plattform sammen, et sted der vi kan stå trygt når vi etter hvert skal snakke om det som er vanskelig i livet. Dette er begynnelsen på en fortelling som står i kontrast til problemfortellingen. Mitt håp for samtalene med Thea er at denne fortellingen skal bli tydelig, bevisst og mangfoldig for Thea. For det er først når motfortellingen slår rot, at Thea kan hente styrke, mot, ferdigheter og kunnskap dersom hun bestemmer seg for å svekke problemenes innflytelse.

Man skal være spesiell på en passe spesiell måte

– Hva tror du at de andre tror det er viktig å vise fram?
– At man er glad og ler, at man er sammen med noen, at man sier noe de andre ler av. Man skal være spesiell på en passe spesiell måte.
– Hva kan det komme av at de tenker sånn?
– De vet de må, ellers blir de stående alene.
– Hvordan har du ivaretatt det du står for så langt, synes du?
– På forskjellige måter. Klesstil for eksempel; soss er helt feil, men man skal ikke være for «frika» heller. Det er fint å bruke Hennes & Mauritz-klær, kanskje noe gammelt. Ha en egen stil. Jeg synes jeg har en bra stil.
– Er det noen faglige krav på skolen nå i starten?
– Ja, gjett. Men det blir jeg ikke med på. Selv om jeg har gjort det bra på prøver, forteller jeg det ikke.
– Hvorfor ikke?
– For det første synes jeg det er barnslig, for det andre vil PFK slite meg ut. Hvis jeg føler press, sitter jeg oppe hele natta og leser.
– Som om du aldri gjør det bra nok?
– Ja, den følelsen hopper inn i meg.
Vi fortsetter å snakke om hvordan PFK har blitt så mektig. Hvor har PFK lært sine triks? Hvorfor klarer PFK å innsmigre seg i Theas og mange unges liv?
Etter hvert som vi snakker, gjør Thea seg opp en mening om PFK basert på det hun står for.

Skal ta noen sjanser

Så spør jeg Thea; hvis hun skulle bestemme seg for å la noen få vite om meningene sine, hva ville det være mulig å gjøre?
Thea smiler når hun svarer.
– PFK har lurt meg til å tro at ingen på skolen interesserer seg for mine meninger. Men den vil jeg ikke svelge lenger, sier den tøffe 16-åringen.
– Jeg har bestemt meg for å ta noen sjanser, sier Thea.
Hun skal gå imot PFK. Hun skal begynne å høre på seg selv.