Det er dødskult å sove ute!?

Min kule kanadiske mann er selvfølgelig villmarksguide og sammen har vi vært på råtøffe snø-campingeventyr ala Lars Monsen.

Å sove ute midt på vinteren krever, som alle råtøffe snø-campere vet, nøyaktig planlegging, det aller dyreste utstyret, godt humør, god helse og et eventyrlig sinn. Oppskriften er som følgende:

  • Boblejakke med lettvektsdun = ca. 3.000,-
  • Dunsovepose som lover komfort ned til -20 grader = ca. 5.000,-
  • Exped DownMat liggeunderlag = ca.1.200,-
  • To lag funksjonsplagg i ull, et tynt og et tykt, rent og tørt selvfølgelig = ca. 2.500,-
  • 4-sesongstelt med spesielle snøfester i tilfelle sterk vind = ca. 7.000,-
  • Vind- og vanntett lue og votter = ca.1.500,-
  • Vind- og vanntett jakke og bukser = ca.5.000,-
  • De aller beste skoene med god isolering og ullsåle 1.500,-

Totalpris: 26.700,-

I de siste ukene har jeg møtt mange råtøffe snø-campere. Jeg snakker om alle de utenlandske “turistene” som “camper” midt i vårt vakre vinter-Oslo. Det er dog noen små forskjeller på meg og dem. De jeg snakker om er ufrivillige snø-campere. De har prøvd seg på akuttovernattingstilbudet til Kirkens Bymisjon og Røde Kors, men grunnet sprengt kapasitet har de ikke fått plass. En annen stor forskjell er at de aller fleste av dem er kledd i fuktige bomullsklær. De sliter med helsen sin og noen er så gamle at jeg ikke orker å tenke på hvor forlatt de er av samfunnet de lever i. De færreste har telt, de mangler gode soveposer og jeg har ikke en eneste gang lagt merke til noen med Exped DownMat liggeunderlag.

Oslo kommune har satt en kuldegrense på -10 på sitt akuttovernattingstilbud. Kun hvis det er fare for liv og helse åpner de opp dørene sine. Oslo Kommune tar selvfølgelig ikke feil! Med det rette utstyret er det fullt mulig å overleve en natt i -9. Men jeg tviler på at Oslo kommune er oppdatert på prislappen for en adekvat snø-campingopplevelse: 26.700,-.

Kort og godt ønsker jeg å sende Oslo Kommune en hilsen: Vær så snill å åpne dørene deres for de ufrivillige snø-camperne. Det er ikke dødskult å sove ute uten utstyr. Det er dødens.

Les også: