Å få gi noe til andre…

For noen måneder siden fikk Ammerudhjemmet en henvendelse fra legemiddelfirmaet Lilly. De tilbød seg å komme en arbeidsdag i oktober for å bidra inn i hverdagen på sykehjemmet. Men hva skulle de kunne bidra med, tenkte vi. Også bare den ene dagen…?!

Vi satte oss ned og lot kreativiteten få fritt spillerom og torsdag 10. oktober fant derfor Annerledesdagen sted. Om morgenen sto 11 fremmede personer spente og ventet i resepsjonen. De hadde allerede fått på seg de røde t-skjortene med “Lilly” diskret skrevet på brystet. Selv en høyerestående regionsjef meldte seg til tjeneste – til de andre ansattes store begeistring. Det var tydelig at dette var noe de gledet seg til.

Etter en kort innføring i Kirkens Bymisjons verdier og måter å arbeide på, var det tid for å gjøre alt klart; noen sjauet bord og stoler, andre lagde velværerom, mens atter andre varmet opp vaffel-pressa. For kun etter en halvtimes tid, hadde de første beboerne og dagbrukerne møtt opp.

Idet man trådte inn over dørstokken til velværerommet, kunne man merke en svak duft av lavendel. Lysene var dempet og rolig musikk fløt ut av høyttalerne på CD-spilleren. Man ble tatt vel imot og ført frem til et av bordene med vaskevannsfat og kremer. Deretter var det bare å nyte håndmassasjen, før man fikk med seg frukt og boblevann i stettglass på veien ut igjen.

ammfri-3994

Vel ferdig med behandling, var det flere som slo seg ned ved strikke-bordet. I anledning Bymisjonens strikkeaksjon, var det mulig å få hjelp til å starte på et eget oransje skjerf eller bidra på et sammen med andre. Skjerfene skulle etter hvert gis bort til folk som fryser i byen og i samtalene over bordet var det flere som sa det ville vært spennende å få møte den som skulle bære akkurat deres skjerf.

untitled-2030

De som ikke ønsket å strikke, hadde muligheten til å delta på en yatzy-turnering. Tidvis kom det små utbrudd fra deltakerne som enten fikk fire like eller ble nødt til å stryke to par. Da var det nok godt å kunne forsyne seg med en nystekt vaffel og en kaffekopp imellom slagene. Og om ikke det var nok, kunne alle lene seg tilbake og nyte sangen og musikken som etter hvert ble fremført. Og for noen ble det til og med anledning til å få seg en dans.

untitled-2235

Å få kun noen timers besøk av fremmede på denne måten virket i utgangspunktet noe utfordrende. Som nevnt; hva skulle de bidra med? Men etter endt Annerledesdag, er skepsisen totalt forduftet. For her kom mennesker inn på sykehjemmet og ga uforbeholdent av seg selv. De øste av sin tid og omtanke for å glede andre. Og etter tilbakemeldingene deres å dømme, ga det nok mye tilbake.

Takk til Lilly og velkommen igjen!

*Alle foto: Torstein Ihle