Kan man sy seg ut av fattigdom?

Denne høsten har jeg tilbrakt mer tid rundt en symaskin enn det jeg har gjort i mine 39 foregående år. Grunnen er at jeg har fått være med på å sette i gang sykurs for fattige tilreisende romkvinner.

I løpet av disse høstmånedene har 18 kvinner som til daglig sitter på fortauet med tiggerkoppen foran seg, deltatt på sykurs for å lære å lage fine og nyttige produkter.

Syrom og kirkerom

Nå nærmer vi oss slutten på det fjerde kurset. Kvinnene har møtt opp hver morgen i Tøyenkirka. De har gått opp alle trappene, helt til de kommer til galleriet inne i selve kirkerommet. Der har vi installert oss med lamper, bord, symaskiner og selvfølgelig ulike type stoffer i mange forskjellige farger. Dersom vi titter over gelenderet der oppe på galleriet, har vi kirkerommet rett under oss. Det er rommet som rommer Kristusbilder, benkerader, musikkinstrumenter, sted for lystenning og ettertanke – og nå også systue. Dette synes jeg er vakkert. Det er vakkert fordi jeg opplever at det gir ideen om å ha en kirke som er åpen for alle en konkret og en stor dimensjon.

Kan man sy seg ut av fattigdom?

Sannsynligvis vil ikke deltakelse på Kirkens Bymisjons sykurs endre de grunnleggende og vanskelige livsbetingelsene som disse kvinnene lever under. Når kursdagen er over pakker de sakene sine, og noen drar ”hjem” til skogen rundt Sognsvann eller kampesteinene under Sinsenbrua. Likevel sier magefølelsen min at dette er bra. Jeg tror at denne gode følelsen i hovedsak skyldes vissheten om at initiativet kom fra kvinnene selv. Ved å oppsøke, prate og bli kjent med dem som sitter og tigger rundt omkring i byen, fikk vi kunnskap om hva de selv mener vil bidra til positive endringer i livet. Ønsket om å lære seg å sy gikk igjen hos kvinnene. Dersom en behersker å sy ulike produkter, reparere og lage klær, så vurderer de at dette vil kunne gi større muligheter for å få betalte jobber hjemme i Romania. Etter endt kurs har hver deltaker får dokumentert hva de har lært. Håpet er at et slikt kursbevis kan øke sjansene til å skaffe seg noe arbeid, og dermed også inntekt.

(saken fortsetter under bildet)

Etter endt kurs har hver deltaker får dokumentert hva de har lært. Håpet er at et slikt kursbevis kan øke sjansene til å skaffe seg noe arbeid, og dermed også inntekt.
Etter endt kurs har hver deltaker får dokumentert hva de har lært. Håpet er at et slikt kursbevis kan øke sjansene til å skaffe seg noe arbeid, og dermed også inntekt.

Myndiggjøring og fellesskap

Kanskje er det sånn at disse sykursene ikke fører til noen varige og strukturelle endringer. Likevel tror jeg vi med stor frimodighet kan si at systua der oppe på kirkegalleriet har bidratt til verdighet, myndiggjøring og et godt fellesskap.

 

Relevante blogginnlegg: