Eldreomsorg på bølgen blå

En solfylt mandag midt i august var Ammerudhjemmet på sin årlige båttur med ”M/F Jakobine”. Om bord strålte beboere, dagbrukere, pårørende, frivillige og ansatte om kapp med sola. Dette er vel ikke den eldreomsorgen vi hører om i media i disse valgkamptider?!

Den siste uka har partilederdebattene gjentatte ganger rettet fokus mot “skyggesiden” av eldreomsorgen i Norge. Vi har fått presentert skrekkhistorier om eldre som har måttet leve under uverdige forhold. Følelsen av vemmelse er blitt vekket i befolkningen og holdningene om livet på institusjon er blitt stadig mer negative. Hva gjør dette med dem som lever sine liv og oss som arbeider på sykehjem?

Vår lenge planlagte tur på Oslofjorden

På Ammerudhjemmet har vi også merket oss ukas debatter. Disse er registrert, men hverdagen har måttet gå videre. Forleden var vi på vår lenge planlagte tur på Oslofjorden. To fullastede busser med plass til både rullestoler og rullatorer bragte nærmere 60 personer til Drøbak, hvor båten ventet på oss. Mannskapet hjalp til med å få alle trygt om bord, før ferden bar ut mellom hytter og skjær. Vi gledet oss over saluttene fra Oscarsborg i anledning Kronprinsessens 40-års dag og fikk inngående kjennskap til noen av festningens kuriøse detaljer. Enkelte fikk dessuten et etterlengtet møte med stedet Blücher ble senket. – Det er godt å være her og kunne minnes mine kjære som var med i kampene, fortalte en tydelig berørt beboer (93).

Det ble også servert middag med påfølgende kaffe og wienerbrød – alt akkompagnert av Astrid Aabel og Jens Anders Haugen. De to er fantastiske musikere som i flere år har hatt evnen til å fenge oss med både blå toner, smektende sang og eggende rytmer. For de skuelystne som eventuelt har sett Jakobine komme seilende med oss inn til kai igjen, må lyden og synet av dansende og blide eldre ha vært betagende.

Dorthea og Thomas svinger seg i dansen
En verdig eldreomsorg

Kirkens Bymisjon ser det som en av de viktigste oppgavene å forhindre passivisering og isolasjon av beboerne på våre sykehjem. Få andre steder er det større potensiale til å føle ensomhet i hverdagen. Av denne grunn er det viktig for oss å arrangere båtturer som dette. Å komme ut på den vakre Oslofjorden, få gjenoppfrisket følelsen av å være på sjøen og få gjensyn med steder man har vært før, tør vi påstå har en positiv effekt på alle som er med. Ved å prioritere turer og andre former for kulturtiltak som løfter oss ut av det faste og vante, skapes innhold i hverdagen. Slike turer representere også livet på sykehjem – selv om dette ikke blir synliggjort i media. Dette er en verdig eldreomsorg – på bølgen blå.

Hildur og Randi har Farshad for seg selv :-)