Barn trenger ferie!

Barn har heldigvis åtte uker sommerferie, men vi ser tendensen til at ferien fylles opp med sommerskoler og idrettsleirer. Mange av aktivitetene som tilbys barn har som formål å øke ferdigheter. Du skal bli flinkere i sport og skolefag.

Det er jo ikke noe galt i å bli flinkere, tvert imot kan det være lurt. Man kan få et forsprang på andre slik at mulighetene er større for å komme inn på et studium eller den skolen du ønsker. De færreste betviler at det skal høy kompetanse til for å utvikle nye medisiner, konstruere en oljeplattform eller for den saks skyld forstå kjemiske prosesser.

Fri lek er borte

Samtidig har de aller fleste av oss vært berørt av uoverensstemmelser og samarbeidskonflikter i arbeidslivet. Da går det utover kvaliteten i arbeidet. Kanskje dette har noe med at den frie leken er blitt borte? En lek der barn selv skaper sine egne aktiviteter uten voksnes veiledning. Når spilte de fotball uten en voksen dommer på banen, en trener som bestemte hvem som skulle spille på hvilke plasser og foreldre med velmenende tilrop fra sidelinjen? Når dømte barna selv straffe og avgjorde om det ble mål eller ikke når stengene var to sammenrullede gensere?

Gi derfor barna en mulighet i sommer til å ha en annerledes ferie. En ferie hvor det er tid til «ikke å gjøre noen ting». For når du har tid til ikke å gjøre noen ting, finner du gjerne på noe sammen med andre som også ikke gjør noen ting. Da finner du på mye artig. Da spiller du fotball uten voksne. Lager krabbesnøre av klype og hyssing, finner blåskjell og bruker det som agn, oppdager hvor det er best å fiske. Du har også muligheten til bare å prate med noen du kjenner fra før. Til og med å få nye venner.

Gleden over å få til

Kanskje du til og med kan få seile og for første gang kjenne at kreftene gir deg fart fremover. Kjenne at båten krenger så mye at vannet kommer inn, slippe litt på skjøtet slik at den retter seg opp. Kjenne gleden over å få det til. Være litt redd, men oppleve at det gikk over.

Smøre matpakka selv, spise åtte skiver til frokost med pålegg du ikke spiser hjemme. En dag er det fiskegrateng til middag – og det er godt! Hvorfor smaker det annerledes her enn hjemme?

Ligge i en fremmed seng i samme rom som 22 andre som du nesten ikke kjenner. Lengte litt hjem. Men vite at du alltid kan få en godnattklem av en av de voksne, hvis du vil. Bli lest for til du sovner. Om dagen har du ikke tid til å ringe hjem, for du er så opptatt «med ikke å gjøre noen ting». Ha brytekamp med Hudøys sterkeste mann på aktivitetsmarkedet. Du tapte, men det var så vidt at du ikke tok han.

Bestemme over egen tid

Slik kan en ferie arte seg på Camp Hudøy, og det er sikkert andre tilbud som også likner på en Hudøy-ferie. Mitt poeng er: la barna få oppleve en slik ferie hvis de selv vil. For når var det sist at barna dine kunne bestemme over sin egen tid og finne på ting sammen med andre på sin egen alder?

Jeg tror at en slik ferie skaper de gode minnene. Disse minnene gull verdt for fremtiden. Derfor trenger barn gode ferieminner!

Vil du melde på barna til Camp Hudøy? Trykk her.