Det hender han går omkring i byen som en vanlig mann!

Det var på en fest nylig, at jeg begynte å tenke på et såkalt jungelord fra Fantomet.

Fra barndommens sporadiske lesning av tegneserien Fantomet, husker jeg noen såkalte jungelord. En slags skogenes visdomsord som alltid understreker Fantomets suverenitet.  «Når jungelen sover, våker Fantomet,” eller: “Fantomet har tusen øyne og tusen ører”

Denne uka har jeg tenkt på følgende jungelord: “Det hender Fantomet forlater jungelen, og går omkring i byen som en vanlig mann”.

Jeg var på en fest som fikk meg til å tenke på dette. Ikke fordi jeg møtte Fantomet der, men fordi jeg møtte mange vanlige menn og kvinner som ikke alltid blir sett som akkurat det, som vanlige.

Sommerfest

Jeg snakker om sommerfesten i Børsparken i Oslo. Mer enn 400 middager ble servert (laks, kylling, lam m.m.), musikken var god og dansbar, smilene var mange, stemningen høy rundt bordene, og sommerværet viste seg fra godsida. Folk prata og lo, dansa og åt, og gikk deretter fornøyde ut i sentrumsgatene igjen. Servitørene kvitra rundt langbordene, og det var fint å være mellom så mange fornøyde mennesker, helt vanlige folk.

Kaféen Møtestedet i Skippergata var sentral på denne festen. Gjestene var rekruttert derfra, fra en kafé som er til for folk i rus- og gatemiljøet i Oslo sentrum. De fleste har med andre ord hatt ganske bratte motbakker. Dette kan være synlig i form av rusmiddelavhengighet, helseplager eller andre ting. Noen av gjestene er dessuten i Oslo helt midlertidig, på leting etter arbeid eller inntekt som kan lette den akutte fattigdommen hjemme i Romania. Vi som satt rundt bordet og prata, åt og smilte, var en mangfoldig variasjon av mennesker. Altså helt vanlige folk.

Helt vanlig uvanlige mennesker

I Kirkens Bymisjon har vi mange ganger brukt slagordet “Ingen er bare det du ser”. Det er en selvfølge at det er slik. At vi ikke kan kjenne hverandre etter et raskt møte eller ved å registrere kun ett kjennetegn hos den andre. Ingen er sin avhengighet eller sin fattigdom, selv om alvorlige problemer kan styre store deler av livet. Likevel glemmer vi det hele tida, mens vi plasserer folk i den ene eller andre tabloide boksen. Derfor er det deilig å være på fest, sammen med mange andre vanlig uvanlige mennesker, og oppleve at smil, rytmesans, gode replikker, dansefot, vennlighet og gleden ved et førsteklasses måltid, er jevnt fordelt og raust tilstede.

Ti tigrers styrke

Mens jeg skriver dette, vet jeg ikke lenger hva Fantomet har i dette blogg-innlegget å gjøre. Men det var noe med å plutselig oppdage et vanlig menneske. Kanskje passer det bedre å avslutte med et av de andre jungelordene: “Fantomet har ti tigrers styrke”.  Det kunne vært skrevet om mange av gjestene på sommerfesten. Jeg er allergisk mot at de som går de bratteste motbakkene kalles for de svakeste, slik en rett som det er kan lese i media. Blant folk som har klart seg gjennom de tøffe årene, de som er her på tross av alle trusler og utfordringer, de som har overlevd overdosene og tapet av mange venner, finnes det nok mange som har ti tigrers styrke.