Hjertegodt … og hjerterått

Sola rekker så vidt å strekke strålene og isen forlater gatene, før doktor Dag Bladet er på tokt med sine medisinske anbefalinger – i dag, den 12. mars ser vi at vin er bra for hjertet og forebyggende for slag og slikt.

Jeg må innrømme at jeg ikke har lest hele anbefalingen fra doktor Bladet, men den har det med å komme nå som glitrende utepilsner allerede er på bordene, hvitvinen kommer på bordet i kjølere og vi hutrer under tepper i enhver solvegg med noe deilig og alkoholholdig i glasset.

Doktor Dag Bladet har det med å lene seg til den ensidige forskningen – isolert for absolutt alt annet kan det være bra med et glass for hjertet.

Det doktor Bladet sjelden forteller om er skadevirkningene – det ville blitt så bråkete, som vi skulle forstyrres i solveggen, av tanker om at alkohol for øvrig knapt er godt for noe annet enn det gode humøret, i små doser. Alkohol er deilig – dette rusmiddelet er en sosial smører av rang!

Samtidig vet vi at alkohol utover anbefalt dose er skadelig for lever, blodtrykk, mage, hjerne og ved overforbruk også skadelig for den psykiske helsen. Først kan alkohol virke som en god angstdemper, men lunefull kan alkoholbruk bidra til mer angst og kraftigere depresjon.

Doktor Bladet sier heller ikke stort om skadevirkningene på ”tredje person” – folk som står rundt den som drikker for mye – kona eller mannen, bestevennen, foreldrene og ikke minst barna til den som drikker mer enn ”det som godt er”.

Det er en myte at barn bare reagerer på ”grøftefyll”. Barn kan reagere på veldig mye av det som er forbundet med alkoholbruk. Vi endrer stemmer, selv om vi tror det er gøy for barna at vi blir gladere, er det kanskje ingen som har spurt barna? Gjør vi det vil vi sannsynligvis oppdage at de foretrekker oss vokse edru og tydelige og hverdagslige.

De fleste av oss vil kunne nyte et glass eller to uten at det forstyrrer noen i vesentlig grad. Men det er også mange medmennesker blant oss som ikke klarer dette helt, som har et vanskelig forhold til våren nettopp fordi da skal vi være glade og drikke et glass vin. Fordi dette i seg selv er så vanskelig… Fordi man har erfart at jobben har gått skeis, forholdet til barna er skadd, økonomien kan være litt på skeiva og strengt tatt står man i fare for å miste boligen sin. Det er disse folkene og deres pårørende jeg plutselig følte sterkt med, da jeg så Dag Bladets anbefaling igjen.

Derfor vil jeg anbefale alle som gleder seg over Doktor Bladets resept om å ta en tur på kino for å se ”Kompani Orheim”. Der fortelles en historie om hvor vanskelig det kan være å være barn i en familie hvor rusens ekstreme sider kan bli ødeleggende for familier. Og kanskje særlig for barna.

Skål med måte.


Aino Lundberg

Tidl. institusjonssjef på A-senteret

Jeg er tidligere institusjonssjef på A-senteret, et av Kirkens Bymisjons tverrfaglig spesialiserte rusbehandlingstilbud, og mine blogger på Bystemmer er fra min tid på A-senteret.

Se flere innlegg av Aino Lundberg